FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

FOI-PERS-2024-250

Forskare inom materialteknik för flygsystem

 

Har du ett stort intresse för flygområdet och vill arbeta på en arbetsplats med hög kompetens och i spännande projekt inom försvar och säkerhet? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

I rollen som forskare inom materialteknik kommer du i huvudsak att arbeta med material- och produktionsteknik med lättviktskonstruktioner för bemannade och obemannade smygfarkoster. Du kommer att arbeta med konceptutveckling med målet att utveckla robusta plattformslösningar utifrån ett multidisciplinärt flygtekniskt perspektiv. I dina arbetsuppgifter ingår även att identifiera och analysera begränsningar i befintliga lösningar samt föreslå möjliga förbättringar. I din expertroll kommer du även att vara en länk mellan forskning och tillämpning och kommer kontinuerligt följa utvecklingen inom forskningsområdet. Du förväntas arbeta inom både våra internationella forskningssamarbeten och i nära samarbete med våra uppdragsgivare med det långsiktiga målet att öka den nationella förmågan inom området.

Vid bedömning av systemprestanda är modellerings- och beräkningsteknik viktiga verktyg. I arbetet nyttjas kommersiellt tillgängliga och egenutvecklade beräkningsverktyg med varierad komplexitet. För storskaliga beräkningar används dedikerade datorkluster. Du kommer att samarbeta med övriga teknikområdesexperter samt befintlig experimentell verksamhet inom forskningsområdet.

I utveckling av framtida flygsystem för militär användning är frågor om farkosternas signaturprestanda och smygteknik centrala för att öka farkosterna operativa förmågor. Flygsignaturområdet är brett och inkluderar akustiska-, visuella-, elektrooptiska- och radarsignaturer. För att möta hot från motståndarens spanings- och motmedelssystem behöver flygsystemets signaturer reduceras till en sammantaget godtagbar nivå. Krav på signaturanpassning måste alltid vägas mot övriga systemkrav gällande aerodynamisk utformning, framdrivningslösningar, struktur- och materialval. Även produktionsaspekter, fältmässighet,  utformning och integration av egna sensorer är av stor viktigt.  

Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Flygsystem som tillhör avdelningen Försvarsteknik vi Stockholm-Kista. Läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/om-foi/organisation/forsvarsteknik.html

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

  • Forskarutbildning inom materialfysik eller relaterat område inom materialteknik som FOI bedömer likvärdigt
  • Erfarenhet av experimentell verksamhet samt dokumenterad teoretisk förmåga inom området
  • Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

Det är meriterande om du har:

  • Erfarenhet inom flyg-, försvars- eller signaturområdet
  • Erfarenhet av att leda forskningsarbete

Som person har du god förmåga att samarbeta och bygga goda relationer med såväl kollegor som uppdragsgivare. Du håller dig à jour inom ditt specialistområde och du är en kunskapsresurs för andra. Du är självgående och tar ansvar för ditt arbete som du planerar, organiserar och prioriterar på effektivt och strukturerat sätt. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 12:e maj!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Irina Eriksson. Fackliga företrädare är Staffan Lindgren (Saco-S) och Krister Söderberg (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.
Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Dela på:

Referensnummer:

FOI-PERS-2024-250

Län:

  • Stockholm

Anställningstyp:

Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:

Heltid

Arbetstider:

Dag

Sista ansökningsdag:

2024-05-12

Tillträde:

Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:

Stockholm-Kista

Kontaktpersoner:

Irina Eriksson

tfn: +46 08 55 50 30 00

Företagets hemsida:

http://www.foi.se

Adress:

Gullfossgatan 6 16490 Kista