FOI söker
 
Beräkningsingenjör - vapen och skydd

Är du civilingenjör eller disputerad forskare inom teknisk fysik, farkostteknik eller maskinteknik och vill arbeta med numeriska simuleringar av växelverkan mellan olika verkansdelar och skydd? Har du erfarenhet av FEM-program och meshning? Då kan det vara dig vi söker!  Vi erbjuder en dynamisk arbetsmiljö där flera kompetenser samverkar för att lösa komplexa frågeställningar åt våra uppdragsgivare.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna syftar till att skapa en detaljförståelse för vad som händer i den mycket snabba och våldsamma kollisionen mellan projektiler eller explosionstryck och olika typer av skyddsmaterial och skyddskonstruktioner. Förloppen studeras genom en kombination av experiment och numeriska simuleringar. Ditt fokus avses vara att sätta upp lämpliga beräkningsmodeller för stridsdelar och skyddsmoduler, välja lämpliga materialmodeller och kontaktvillkor samt genomföra och analysera resultat från simuleringar. Arbetsuppgifternas fokus kan variera utifrån din bakgrund, men inkluderar problemformulering och problemlösning, utveckling av modeller samt eventuellt planering och analys av experimentella försök. Arbetet drivs i projektform och kan vara både av långsiktig forskningskaraktär och av mindre omfattande direktstöds-karaktär.

Din profil
•Civilingenjör med relevant arbetslivserfarenhet
•Djup förståelse för teoretiska problem och dess tillämpningar
•Kunskap och intresse för numeriska simuleringar.
•Kunskap om dynamiskt belastade material.
•Erfarenhet av FEM-program såsom LS-DYNA samt meshning .
•Du har god förmåga att kommunicera tydligt i både tal och skrift på svenska såväl som på engelska.
•Det är meriterande om du är disputerad forskare från t.ex. teknisk fysik, farkostteknik, maskinteknik eller motsvarande.

Dina personliga egenskaper värderas högt då skilda expertkompetenser samverkar inom projekten. Vi ser därför att du tar ansvar för din uppgift och arbetar bra med komplexa frågor. Vidare är du noggrann och väl medveten om mål och kvalitetsstandard.  Du planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt och kommer med idéer och nya angreppssätt i arbetsrelaterade frågor. Du arbetar även bra med andra människor.

Vi erbjuder
På FOI drivs vi av att få bidra till samhällsnyttan genom att bedriva forskning inom försvar och säkerhet för våra uppdragsgivare. Här finns en inspirerande och kreativ miljö fylld av kompetens, nyfikenhet, mod och nytänkande. FOI strävar efter mångfald, där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd. Vi underlättar för våra medarbetare och chefer att kombinera arbetet med föräldraskap. Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Arbetsplatsen är belägen vid Grindsjön. som ligger på Södertörn, ca 4 mil söder om Stockholm. SL-bussförbindelser finns med Tumba, Västerhaninge och Ösmo/Nynäshamn.

Har vi fångat ditt intresse?
För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Pernilla Magnusson på telefon 08-555 030 00 Fackliga företrädare är Hanna Ellis (SACO) och Marja-Liisa Pettersson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19 § i säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2018-03-11. Vi vill att du fyller i de utbildningar och erfarenheter som är relevanta för jobbet. I slutet av ansökningsformuläret kan du sedan bifoga ett komplett CV och ett personligt brev.


 

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi ca 930 anställda varav ca 770 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.