FOI söker
 
Innovativ teknikutveckling – Signalbehandling för algoritm- och mjukvaruutveckling

Vill du vara med och utveckla de vassaste systemen med hjälp av avancerad tillämpad forskning på en av Sveriges mest innovativa arbetsplatser?

FOI behöver nu förstärkning och söker dig som är civilingenjör i signalbehandling. Du kommer att fylla en viktig roll i vår verksamhet där vi tillsammans stärker Sveriges militära förmåga genom att utveckla nya tekniska system för signalspaning mot och störning av en motståndares radiosystem.

Hos oss får du vara med och bidra till en säkrare värld i en mycket unik, lösningsorienterad och inspirerande arbetsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör! 

Arbetsuppgifter
Vi söker dig som:

 • Har ett brinnande intresse för ny teknik och innovativa lösningar.
 • Vill arbeta med tillämpad forskning och utveckling av avancerade funktioner och system i tekniskt utmanande, främst militära tillämpningar.
 • Vill arbeta i projektform tillsammans med andra forskare inom och utanför FOI.
 • Ser detaljerna i helheten och vill följa dina resultat från idé till operativa system.
 • Är en självgående och kreativ initiativtagare med hög samarbets- och problemlösningsförmåga.
 • Har en naturlig nyfikenhet för utvecklande arbetsuppgifter där du vill bidra med din kunskap och erfarenhet för att skapa de absolut vassaste resultaten!
 • Är svensk medborgare och har mycket god kunskap i svenska i både tal och skrift.
 • Vill arbeta i Linköping.

Din profil
Om rollen:

Dina arbetsuppgifter kommer att omfatta forskning och teknikutveckling av metoder och algoritmer i våra telekrigsprojekt. Mer specifikt vill vi att du använder dina kunskaper för att vidareutveckla och verifiera signalspanings- och störmetoder samt analysfunktioner.

Ditt arbete sker huvudsakligen i Matlab med fokus på att utifrån estimerade parametrar i radiosignaler utveckla nya analysmetoder. Efter inledande algoritmutveckling färdigställts i Matlab kommer ofta samma algoritm att testas i en realistisk miljö.

Om du har arbetslivserfarenhet har du troligen jobbat med signalbehandling för radiosystem, både på algoritmnivå i Matlab och att implementera i C++. Kombinationen av signalbehandling och erfarenheten av att implementera i C++ är särskilt meriterande men inget krav.

Vi erbjuder:

 • Kontinuerlig personlig kompetensutveckling så att både du som person och vi som organisation kan växa tillsammans.
 • En omväxlande arbetsroll med stor frihet och eget ansvar.

Du som söker ska ha följande tekniska kompetens:

 • Civilingenjörs- eller Masterexamen från linje DEFY eller motsvarande.
 • Examensinriktning mot signalbehandling
 • Aktuell och dokumenterad kunskap inom signalbehandling är ett krav.

Troligen behärskar du även en eller flera av områdena:

 • Mjukvaruutveckling i C/C++.
 • Kommunikationsteori.
 • Radioteknik.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Om FOI:

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Hos oss arbetar cirka 930 kompetenta medarbetare med varierande bakgrund. Här finns allt från fysiker, kemister, civilingenjörer, samhällsvetare, matematiker och filosofer till jurister, ekonomer och IT-tekniker.

FOI:s kärnverksamhet är forskning, metod- och teknikutveckling och analyser och studier.

Försvarsmakten och Försvarets Materielverk är våra huvudkunder men vi har även uppdrag från civila myndigheter och näringslivet. FOI har dessutom många internationella kontakter, kunder och samarbetspartner bland utländska myndigheter, forskningsinstitut och företag. Inte minst inom EU-finansierad forskning är FOI framgångsrikt.

Vi erbjuder
Att arbeta som forskare på FOI är omväxlande. Arbetet förutsätter att du kan arbeta självständigt såväl som tillsammans med andra och ställer krav på initiativförmåga. Vi har stor frihet att skapa tekniska lösningar utifrån den allra senaste tekniken. Hos oss kommer du att ges möjlighet till kontinuerlig personlig kompetensutveckling som anpassas så att både du som person och vi som organisation kan växa tillsammans.

FOI strävar efter mångfald, där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd. Vi underlättar för våra medarbetare och chefer att kombinera arbetet med föräldraskap.

Arbetsplatsen är förlagd till Linköping. Resor förekommer både inom Sverige och utomlands. FOI tillämpar individuell lönesättning.

Har vi fångat ditt intresse?

Välkommen med frågor till enhetschef Johan Falk eller våra fackliga företrädare, Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga kan nås via vår växel på tel 013-37 80 00.

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2018-08-24. Märk din ansökan med Ref nmr 2018-1119. Vi vill att du fyller i de utbildningar och erfarenheter som är relevanta för jobbet. I slutet av ansökningsformuläret kan du sedan bifoga ett komplett CV och ett personligt brev.


 

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi ca 930 anställda varav ca 770 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.