FOI söker
 
Meriterad försvarspolitisk analytiker

FOI:s avdelning Försvarsanalys söker nu en erfaren analytiker med inriktning mot försvarspolitik. Har du ett grundmurat intresse för och goda och väldokumenterade kunskaper i svensk försvars- och säkerhetspolitik, en master från ett internationellt välrenommerat lärosäte samt ett analytiskt sinnelag? Då kan detta vara rollen för dig!

Läs mer om avdelningen Försvarsanlys här: https://foi.se/om-foi/organisation/avdelningar/forsvarsanalys.html

Arbetsuppgifter

Som analytiker strukturerar och analyserar du frågeställningar som är kopplade till försvarets resurser, processer och resultat i syfte att utarbeta beslutsunderlag som förbättrar effektiviteten i verksamheten. Du bidrar med fördjupade analyser inom försvarspolitik framför allt genom skrivande av rapporter. Arbetet utförs tillsammans med kollegor och i förekommande fall med uppdragsgivare med hjälp av samhällsvetenskapliga teorier och metoder. Avrapportering till uppdragsgivare och beslutsfattare sker vanligtvis såväl muntligt som skriftligt.

Din profil

Vi vill att du som söker har lägst en masterexamen inom ett relevant ämnesområde från ett internationellt välrenommerat lärosäte, t.ex. Georgetown, King´s, London School of Economics, Fletcher (Tufts) eller SAIS (Johns Hopkins). Vidare har du minst 5 års erfarenhet av att analysera, strukturera och lösa komplexa frågeställningar i nära samverkan med uppdragsgivare. Detta kan ha skett inom svensk statsförvaltning, på lärosäte, i medialt forum som publicist, skribent eller journalist.

Det är meriterande om du har forskarutbildning eller en kombination av flera examina inom för avdelningen relevanta ämnesområden, då vi arbetar tvärvetenskapligt. Det är även meriterande med goda kunskaper i minst ett språk utöver engelska. Vi ser gärna även att du har någon form av anknytning till eller fördjupade kunskaper om svensk försvarspolitik/det svenska försvaret, kanske som soldat/officer eller reservofficer.

Tjänsten ställer höga krav på dina personliga egenskaper. Förutom att du behöver passa in i beskrivningen ovan är det därför också avgörande att du har:

  • God analytisk förmåga, särskilt avseende mångfacetterade problem. Du ska kunna förstå såväl språkliga som numeriska underlag och bryta ner komplexa frågor samt lösa komplicerade problem
  • God förmåga till självständigt strukturerat arbete och att leverera efterfrågade resultat i tid
  • God förmåga att samarbeta flexibelt med kollegor och uppdragsgivare
  • God förmåga till framställning i tal och skrift på svenska och engelska

Vi erbjuder

På FOI drivs vi av att få bidra till samhällsnyttan genom att bedriva forskning inom försvar och säkerhet för våra uppdragsgivare. Här finns en inspirerande och kreativ miljö fylld av kompetens, nyfikenhet, mod och nytänkande. FOI strävar efter mångfald, där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd. Vi underlättar för våra medarbetare och chefer att kombinera arbetet med privatliv och föräldraskap. Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Arbetsplatsen är beläget i Kista.

Har vi fångat ditt intresse?

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetchef Mårten Sundmark. Fackliga företrädare är Riitta Räty (Saco-S) och Ann Ödlund (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-55 50 30 00. Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19 § säkerhetsskyddslagen.
Välkommen med Din ansökan via ansökningsknappen nedan senast den 31a januari 2019. Vi vill att du fyller i de utbildningar och erfarenheter som är relevanta för jobbet. I slutet på ansökningsformuläret kan du sedan bifoga CV, personligt brev samt intyg/betyg.


 

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 950 anställda, varav drygt 770 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.