FOI söker
 
Junior säkerhetspolitisk analytiker med inriktning mot USA och Västeuropa

FOI:s avdelning Försvarsanalys söker nu en analytiker/forskare på junior nivå till enheten för säkerhetspolitik. Har du magisterexamen inom t ex statsvetenskap eller annat relevant ämne samt ett tydligt intresse för säkerhets- och försvarspolitik? Har du dessutom arbetat inom forsknings-/analysverksamhet? Då kanske just du blir vår nya kollega!

Läs mer om avdelningen Försvarsanlys här: https://foi.se/om-foi/organisation/avdelningar/forsvarsanalys.html

Arbetsuppgifter
Som analytiker/forskare vid enheten för säkerhetspolitik bedriver du tillämpad forskning, analys och studier på olika uppdragsgivares beställning. Enhetens största uppdragsgivare är försvarsdepartementet, men vi arbetar även på uppdrag av utrikesdepartementet, Försvarsmakten och andra aktörer huvudsakligen inom det svenska totalförsvarets ram. Studierna har policyrelevant inriktning och genomförs på vetenskaplig grund. Eftersom våra uppdrag gäller internationella förhållanden omfattar tjänsten också studieresor till aktuella länder samt byggande av internationella nätverk genom samarbeten och konferensdeltagande.

Din profil
Du har minst en magisterexamen i statsvetenskap eller annan inriktning som vi bedömer relevant för vår verksamhet. Du har ett tydligt intresse för säkerhets- och försvarspolitik, gärna avseende USA eller andra västländers förhållanden, och för militära frågor. Arbetslivserfarenhet från forsknings-/analysverksamhet eller från annan försvarsmyndighet är meriterande. Som person har du lätt för att samarbeta med andra och besitter en god kommunikativ förmåga. Du är van att tala inför publik och rapportera resultat i föredragsform. Vidare tar du ansvar för dina uppgifter och planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt. Du kommer ofta med idéer och nya angreppssätt i arbetsrelaterade frågor. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper. Du kan uttrycka dig obehindrat i tal och skrift på svenska och engelska. Goda språkkunskaper i andra europeiska språk – främst i tyska, franska, polska eller något av de baltiska språken (estniska, lettiska eller litauiska) - är meriterande.

Vi erbjuder
På FOI drivs vi av att få bidra till samhällsnyttan genom att bedriva forskning inom försvar och säkerhet för våra uppdragsgivare. Här finns en inspirerande och kreativ miljö fylld av kompetens, nyfikenhet, mod och nytänkande. FOI strävar efter mångfald, där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd. Vi underlättar för våra medarbetare och chefer att kombinera arbetet med privatliv och föräldraskap.
Tjänsterna är tillsvidareanställningar som inleds med sex månaders provanställning. Arbetsplatsen är belägen i Kista.

Har vi fångat ditt intresse?
För mer information om tjänsterna är du välkommen att kontakta enhetschef Mike Winnerstig. Fackliga företrädare är Riitta Räty (Saco-S) och Ann Ödlund (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-55 50 30 00. Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19 § säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast den 1 februari 2019.

Vi vill att du fyller i de utbildningar och erfarenheter som är relevanta för jobbet. I slutet av ansökningsformuläret kan du sedan bifoga ett komplett CV och ett personligt brev.


 

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 950 anställda, varav drygt 770 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.