FOI Försvarsanalys

FOI söker

Analytiker/forskare med inriktning mot terrorism och våldsbejakande extremism

Ref: FOI-PERS-2019-337

 

Vill du bidra till forskning för en säkrare värld genom dina kunskaper om terrorism och våldsbejakande extremism?

Till FOI:s avdelning Försvarsanalys söker vi nu en eller flera analytiker/forskare med inriktning mot terrorism och våldsbejakande extremism. Avdelningen Försvarsanalys ger kvalificerat analys- och beslutsstöd genom att kombinera studier och direktstödjande verksamhet med forskning. Våra resultat ger viktiga bidrag för ett tryggare och säkrare samhälle. Avdelningen arbetar bland annat inom områden som säkerhetspolitik, operationsanalys och strategisk planering, försvarsekonomi, krisberedskap och civilt försvar. Våra huvudsakliga uppdragsgivare är Regeringskansliet, Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Försvarets Materielverk (FMV) och Polisen.

Arbetsuppgifter

Som analytiker/forskare med inriktning mot terrorism och våldsbejakande extremism arbetar du med forskning, analys och utveckling av metoder för att förstå, förhindra, upptäcka och bemöta terrorism och våldsbejakande extremism. Du stödjer beslutsfattare med att omsätta forskningsresultat till utveckling av processer och metoder samt förbättrad myndighetssamverkan inom dessa områden.

Vi försöker tillämpa många och breda perspektiv i de problem vi ställs inför. Din förmåga att tänka långsiktigt, ta hänsyn till många aspekter samt att presentera balanserade avvägningar är avgörande för att våra uppdragsgivare ska få bra beslutsunderlag. Dina resultat levereras som regel skriftligt, men du behöver också kunna stödja uppdragsgivare med mer handgriplig problemformulering, implementering och uppföljning. Arbetet förutsätter att du har intresse, vilja och förmåga att förstå uppdragsgivarnas behov, anstränger dig för att leverera lösningar, och kan omsätta behoven i projektplaner och studier. I arbetsuppgifterna ingår att leda seminarier och workshops, samt att presentera studieresultat inför publik.

I perioder kan du komma att bli utplacerad på hel- eller deltid hos våra uppdragsgivare. Arbetet sker normalt i kontorsmiljö, men fältarbete kan förekomma, liksom krav på tjänstgöring under obekväma tider.

Du arbetar tillsammans med både kollegor och uppdragsgivare, men arbetsuppgifter utförs också självständigt. Du förväntas kunna bidra med ditt perspektiv och din kompetens till andra projekt och studier inom avdelningen. Efterhand kommer du bygga upp förmågan att nyttja en bred kompetensbas från FOI:s olika avdelningar och enheter. Möjligheterna att arbeta inom, och att växla mellan olika verksamheter vid Försvarsanalys är goda.

Din profil

Du har en examen på minst magisternivå inom samhällsvetenskap. Du har minst två års arbetslivserfarenhet av forskning eller analys av frågor som rör terrorism och våldsbejakande extremism, gärna med sekundärt fokus på hederskultur eller gender. Du har god kunskap om aktörer med ansvar för att förstå, förebygga eller bemöta terrorism och våldsbejakande extremism, nationellt eller internationellt.  Du har dessutom god förmåga till framställan i tal och skrift på såväl svenska som engelska.

Erfarenhet av arbete vid exempelvis Regeringskansliet, Socialstyrelsen, Brottsförebyggande rådet, Polisen eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är meriterande; liksom arbete med dessa frågor på kommunal eller regional nivå och samverkan mellan aktörer och nivåer. Arbetet förutsätter god förmåga att tillämpa vetenskapliga metoder i praktiken, och det är meriterande om du har forskarutbildning.

FOI lägger stor vikt vid personliga egenskaper. För denna tjänst är det viktigt att du är analytisk och arbetar bra med komplexa och mångfacetterade problem som du bryter ner i sina beståndsdelar. Du är dessutom en lagspelare med god förmåga att samarbeta med såväl kollegor som uppdragsgivare. Du är självgående och driver ditt arbete effektivt vidare på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Vidare har du lätt för att anpassa dig till nya roller och omständigheter och du ser möjligheter i förändringar. Du har även hög integritet med väl grundade värderingar och kan tänka begreppsmässigt på frågor ur ett etiskt perspektiv.

Vi erbjuder

På FOI drivs vi av att få bidra till samhällsnyttan genom att bedriva forskning inom försvar och säkerhet för våra uppdragsgivare. Här finns en inspirerande och kreativ miljö fylld av kompetens, nyfikenhet, mod och nytänkande.

FOI strävar efter mångfald, där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten.

Som medarbetare på FOI får du en individuell lön samt möjlighet till flexibla arbetstider. Vi erbjuder förmånliga semestervillkor, friskvårdsbidrag, friskvårdstimme och en individuell kompetensutvecklingsplan. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Arbetsplatsen är belägen i Kista, men du kan tidvis komma att placeras i våra uppdragsgivares organisationer.

Du kommer att ingå i avdelningen Försvarsanalys. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/forsvarsanalys.html

Har vi fångat ditt intresse?

Välkommen med frågor till enhetschef Anders Norén. Fackliga företrädare är Anders Tavemark (SACO) och Ann Ödlund (OFR/S – ST). Samtliga nås via telefon 08 – 55 50 30 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19 § i säkerhetsskyddslagen. Du ska vid behov vara beredd att krigsplaceras inom ramen för FOIs roll i totalförsvaret.

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 2019-11-24.

 

#LI-DA1

Dela på:

Län:

  • Stockholm

Anställningstyp:

Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:

Heltid

Arbetstider:

Dag

Sista ansökningsdag:

2019-11-24

Arbetsplats/placeringsort:

Kista

Kontaktpersoner:

Anders Norén

mob: +46 55503000

Företagets hemsida:

http://www.foi.se

Adress:

Gullfossgatan 6 16490 Kista