FOI Försvarsanalys

FOI söker

Junior analytiker med inriktning ekonomi

FOI-PERS-2020-46

Är du en industriell ekonom, företagsekonom eller nationalekonom med akademisk examen? Vill du arbeta med forskning, utredningar eller analysarbete som bidrar till samhällets funktion och utveckling inom försvar och säkerhet? Då kan du vara vår nya medarbetare!

Arbetsuppgifter

Som analytiker med inriktning ekonomi strukturerar och analyserar du frågeställningar som är kopplade till försvarets resurser, processer och resultat i syfte att utarbeta beslutsunderlag som förbättrar verksamheten. Arbetet utförs tillsammans med kollegor och i förekommande fall med uppdragsgivare med hjälp av i huvudsak ekonomiska teorier och metoder. Vi arbetar inom en stor bredd av områden och dessa utvecklas och förändras över tiden. Gemensamt för dem är att vi arbetar med ekonomisk värdering för att utveckla effektiviteten i organisationer och verksamheter. Vi behöver nu förstärka inom bland annat områdena långsiktig ekonomisk analys, ekonomisk styrning och logistik.

En stor del av arbetet sker i projektform med arbetsgrupper vid FOI eller hos uppdragsgivarna. I perioder kommer du troligen att vara utplacerad på hel- eller deltid, t.ex. i våra operationsanalytiska grupper i Försvarsmakten, i Regeringskansliet eller i MSB. Arbetet sker normalt i kontorsmiljö, men vissa uppdrag även i fält vid militära förband. Periodvis förekommer krav på tjänstgöring under obekväma tider.

Uppgifterna innebär inte sällan att snabbt kunna ta fram ett underlag i en akut fråga för uppdragsgivaren, men kan också innebära långsiktiga arbeten med gott om tid för fördjupning och reflektion inom till exempel strategiutveckling, planeringsmetodik, modeller och verktyg för beslutsstöd, utvecklingsarbete på höga systemnivåer, risk- och sårbarhetsanalyser, informationssäkerhet, underrättelsetjänst eller logistik och psykologiskt försvar. Då vårt arbete styrs av uppdragsgivarnas behov är det av stor vikt att leverera användbara resultat i tid. I arbetsuppgifterna ingår också att leda seminarier/workshops, att genomföra intervjuer samt att presentera studieresultat inför publik. Möjligheterna att växla mellan olika analytikerroller och verksamheter inom Försvarsanalys är goda.

Din profil

Du ska ha en akademisk examen motsvarande minst magisterexamen med inriktning mot industriell ekonomi, företagsekonomi eller nationalekonomi och du får gärna vara nyexaminerad. Vidare har du god förmåga till framställning i tal och skrift på svenska och engelska.

Vi fäster stor vikt vid personliga egenskaper. Det är avgörande att du har:

  • God analytisk förmåga, särskilt avseende mångfacetterade problem. Du ska kunna förstå såväl språkliga som numeriska underlag och bryta ner komplexa frågor samt lösa komplicerade problem.
  • God förmåga till självständigt arbete och att leverera efterfrågade resultat i tid
  • God förmåga att samarbeta med kollegor och uppdragsgivare
  • Gott omdöme, initiativförmåga och uthållighet i ditt arbete
  • God förmåga att anpassa dig till nya roller och omständigheter och att du ser möjligheter i förändringar.

Det är meriterande om du har erfarenhet av ett tvärvetenskapligt arbetssätt med integrering av metod- och sakkunskap från olika områden. Vidare är det meriterande med en kombination av olika examina då vi arbetar tvärvetenskapligt. Vi ser gärna att du har ett påvisat intresse för försvars- och/eller säkerhetsfrågor.

Vi erbjuder

FOI:s avdelning Försvarsanalys ger kvalificerat analys- och beslutsstöd genom att kombinera studier och direktstödjande verksamhet med forskning. Våra resultat ger viktiga bidrag för ett tryggare och säkrare samhälle. Avdelningen arbetar bland annat inom områden som totalförsvar, säkerhetspolitik, operationsanalys, försvarsekonomi och samhällets säkerhet. Våra huvudsakliga uppdragsgivare är Regeringskansliet, Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt Försvarets Materielverk (FMV). Läs gärna mer om avdelningen Försvarsanalys på www.foi.se.

På FOI drivs vi av att få bidra till samhällsnyttan genom att bedriva forskning inom försvar och säkerhet för våra uppdragsgivare. Här finns en inspirerande och kreativ miljö fylld av kompetens, nyfikenhet, mod och nytänkande. FOI strävar efter mångfald, där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten.

Som medarbetare på FOI får du en individuell lön samt möjlighet till flexibla arbetstider. Vi erbjuder förmånliga semestervillkor, friskvårdsbidrag, friskvårdstimme och en individuell kompetensutvecklingsplan. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Har vi fångat ditt intresse?

Välkommen med frågor till enhetschef Christian Ifvarsson. Fackliga företrädare är Anders Tavemark (SACO) och Ann Ödlund (OFR/S – ST). Samtliga nås på telefon 08 – 555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 19 § i säkerhetsskyddslagen. Du ska vara beredd att krigsplaceras inom ramen för FOI:s roll i totalförsvaret.

Välkommen med Din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen nedan senast den 8 mars 2019! 

#LI-DA1

Dela på:

Län:

  • Stockholm

Anställningstyp:

Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:

Heltid

Arbetstider:

Dag

Sista ansökningsdag:

2020-03-08

Tillträde:

Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:

Kista

Kontaktpersoner:

Christian Ifvarsson

tfn: +46 08-55503000

Företagets hemsida:

http://www.foi.se

Adress:

Gullfossgatan 6 16490 Kista