FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

FOI söker:

Operationsanalytiker med naturvetenskaplig/teknisk bakgrund

Är du naturvetare eller civilingenjör och intresserad av försvarsfrågor? Lockas du av att arbeta med komplexa frågor och vill aktivt bidra till Sveriges säkerhet? Har du dessutom erfarenhet av analysarbete eller praktisk erfarenhet från Försvarsmakten? Då kanske just du är den vi söker.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Som operationsanalytiker arbetar du med försvarsrelaterade frågeställningar i syfte att ta fram beslutsunderlag som kan bidra till ökad kvalitet och effektivitet i våra uppdragsgivares verksamhet. Arbetet utförs tillsammans med kollegor från FOI och våra uppdragsgivare, bl.a. Försvarsmakten. Det kan t.ex. avse bedömning av hot och risker, utveckling av olika typer av försvarsförmågor och strukturer, eller inriktning av framtida militära insatser nationellt och internationellt.

Uppgifterna innefattar både att snabbt kunna ta fram ett underlag i en akut fråga för uppdragsgivaren och mer långsiktiga arbeten med gott om tid för fördjupning och analys. Vi använder oss av olika operationsanalytiska metoder, där t.ex. krigsspel är ett viktigt verktyg för oss.

Vårt kontor är beläget i Kista, men i perioder kan du komma att vara utplacerad på hel- eller deltid i våra operationsanalytiska grupper vid Försvarsmakten för att ge direktstöd i deras arbete. Arbetet sker normalt i kontorsmiljö, men även tillfällen i fält eller i övningsverksamhet vid militära förband eller insatsområden kan förekomma. Periodvis kan det förekomma krav på tjänstgöring under obekväma arbetstider.

Har du den kompetensprofil vi behöver? 

Du som söker har lägst en magisterexamen, eller motsvarande, inom naturvetenskap alternativt är civilingenjör. Du har flerårig arbetslivserfarenhet inom analysarbete, forskning, studier eller inom Försvarsmakten. Du har ett genuint intresse för försvarsfrågor samt Försvarsmaktens problemställningar. Du har även god förmåga till framställning i tal och skrift på svenska och engelska.

Vi ser gärna att du har utbildning med inriktning mot något eller några av områdena matematik, statistik, optimeringslära, fysik, elektronik, maskinteknik, kemi eller produktionsteknik. Det är även meriterande om du har en bakgrund som officer och/eller har domänkunskap inom mark-, sjö- eller luftstridskrafterna alternativt ledning.

Vi fäster stor vikt vid personliga egenskaper och färdigheter. Förutom att passa in i ovan angivna beskrivning är det avgörande att du har mycket god analytisk förmåga samt kan hantera och analysera komplexa problem. Du har god förmåga till självständigt arbete och att leverera efterfrågade resultat i tid. Du samarbetar bra med såväl kollegor som uppdragsgivare och du har en god förmåga att anpassa dig till nya roller och omständigheter samt förmåga att växla mellan det breda och det djupa perspektivet.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis det civila och militära försvaret, samt Sveriges krisberedskap Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Avdelningen Försvarsanalys består av sju enheter och du kommer att ingå i enheten Förmågeutveckling. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/forsvarsanalys.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html 

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev på svenska samt även gärna högskolebetyg via ansökningsknappen senast den 6 december!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Marlene Johansson, enhetschef Förmågeutveckling. Fackliga företrädare är Jonas Clausen Mork (SACO) och Ann Ödlund (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Dela på:

Län:

  • Stockholm

Anställningstyp:

Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:

Heltid

Arbetstider:

Dag

Sista ansökningsdag:

2020-12-06

Tillträde:

Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:

Kista

Kontaktpersoner:

Marlene Johansson

Företagets hemsida:

http://www.foi.se

Adress:

Gullfossgatan 6 16490 Kista