FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

FOI söker:

Senior säkerhetspolitisk analytiker inriktning Europa

FOI:s avdelning Försvarsanalys söker nu en erfaren säkerhetspolitisk analytiker/forskare med inriktning mot Europa till enheten för säkerhetspolitik. Har du magisterexamen inom t ex statsvetenskap eller annat relevant ämne samt ett stort intresse för europeisk säkerhets- och försvarspolitik? Har du dessutom arbetat inom forsknings-/analysverksamhet? Då kanske just du blir vår nya kollega!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Som analytiker/forskare vid enheten för säkerhetspolitik bedriver du tillämpad forskning, analys och studier på olika uppdragsgivares beställning. Enhetens största uppdragsgivare är försvarsdepartementet, men vi arbetar även på uppdrag av utrikesdepartementet, försvarsmakten och andra aktörer huvudsakligen inom det svenska totalförsvarets ram. Studierna har policyrelevant inriktning och genomförs på vetenskaplig grund. Eftersom våra uppdrag gäller internationella förhållanden omfattar tjänsten också studieresor till aktuella länder samt byggande av internationella nätverk genom samarbeten och konferensdeltagande.

Har du den kompetensprofil vi behöver? 

Du har minst en magisterexamen i statsvetenskap eller annan inriktning som vi bedömer relevant för vår verksamhet samt minst fem års relevant arbetslivserfarenhet. Forskarutbildning, erfarenhet från forsknings-/analysverksamhet eller från arbete med säkerhetspolitik och militärt försvar är meriterande.

Du har vidare ett tydligt och dokumenterat intresse för säkerhets- och försvarspolitik, särskilt avseende EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik, Nato och viktigare europeiska länder. Du kan uttrycka dig obehindrat i tal och skrift på svenska och engelska. Goda språkkunskaper i andra europeiska språk – främst i tyska eller franska, men även i polska, finska, estniska, lettiska eller litauiska – är meriterande.

FOI lägger stor vikt vid personliga egenskaper. För denna tjänst är det viktigt att du har lätt för att samarbeta med andra och besitter en god kommunikativ förmåga. Du är van att tala inför publik och rapportera resultat i föredragsform. Vidare tar du ansvar för dina uppgifter och planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett effektivt sätt. Du kommer ofta med idéer och nya angreppssätt i arbetsrelaterade frågor, och har redan eller vill utveckla förmåga att leda andra i studier och projekt.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis det civila och militära försvaret, samt Sveriges krisberedskap, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Säkerhetspolitik som tillhör avdelningen Försvarsanalys. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/forsvarsanalys.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 15 mars!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Mike Winnerstig. Fackliga företrädare är Anders Tavemark (SACO) och Ann Ödlund (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Dela på:

Län:

  • Stockholm

Anställningstyp:

Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:

Heltid

Arbetstider:

Dag

Sista ansökningsdag:

2021-03-15

Tillträde:

Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:

Kista

Kontaktpersoner:

Mike Winnerstig

tfn: +46 08-5550300

Företagets hemsida:

http://www.foi.se

Adress:

Gullfossgatan 6 16490 Kista