FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

FOI söker:

Junior säkerhetspolitisk analytiker inriktning Afrika

FOI:s avdelning Försvarsanalys söker nu en analytiker/forskare som är i början av sin karriär och som vill utvecklas vidare inom området säkerhetspolitisk analys. Har du magisterexamen inom ett samhällsvetenskapligt ämne och ett stort intresse för säkerhets- och försvarspolitik med inriktning mot Afrika? Då kanske just du blir vår nya kollega!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Som analytiker/forskare vid enheten för säkerhetspolitik bedriver du analys och forskning utifrån olika uppdragsgivares behov. Enhetens största uppdragsgivare är Försvarsdepartementet, men vi arbetar även på uppdrag av Utrikesdepartementet, Försvarsmakten och andra aktörer inom det svenska totalförsvaret. Våra rapporter genomförs på vetenskaplig grund och har policyrelevant inriktning. Du kommer att tillhöra FOI:s Afrikagrupp, vid enheten för säkerhetspolitik. Gruppen analyserar den säkerhetspolitiska utvecklingen i enskilda afrikanska länder och regioner med Regeringskansliet och då företrädesvis Försvarsdepartementet som huvudsaklig uppdragsgivare. Då vårt arbete styrs av uppdragsgivarnas behov är det av stor vikt att leverera resultat inom givna tidsramar. De senaste åren har Afrikagruppen inriktat sitt arbete på analyser av externa aktörers närvaro och intressen på kontinenten, konfliktområden som är aktuella för svenska insatser samt terrorism i olika afrikanska regioner.

Eftersom våra uppdrag gäller internationella förhållanden omfattar tjänsten också resor och insamling av data i aktuella länder.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Du har minst en magisterexamen i ett samhällsvetenskapligt ämne, exempelvis internationella relationer, statsvetenskap, freds- och konfliktkunskap, nationalekonomi eller andra för tjänsten relevanta områden. Du har erfarenhet av säkerhetspolitik med inriktning mot Afrika. Det är meriterande med arbetslivserfarenhet från forskning eller annan analysverksamhet, arbete inom Regeringskansliet, Försvarsmakten, annan statlig myndighet eller erfarenhet från någon bilateral, multilateral eller internationell organisation (t.ex. FN, EU eller AU). Du har mycket god förmåga till framställning i tal och skrift på såväl svenska som engelska.

FOI lägger stor vikt vid personliga egenskaper. För denna tjänst är det viktigt att du har lätt för att samarbeta med andra och besitter en god kommunikativ förmåga. Du är van vid att muntligt rapportera resultat. Vidare tar du ansvar för dina uppgifter och planerar, organiserar och prioriterar arbetet på ett resultatinriktat sätt. Du sätter upp och håller tidsramar, är noggrann och lägger stor vikt vid att leva upp till mål och kvalitetsstandard. Du tycker om att arbeta självständigt, tar egna initiativ, är metodmedveten och har en vilja att lära.  

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis det civila och militära försvaret, samt Sveriges krisberedskap, Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Säkerhetspolitik som tillhör avdelningen Försvarsanalys. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/forsvarsanalys.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 27 maj!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Mike Winnerstig. Fackliga företrädare är Anders Tavemark (SACO) och Ann Ödlund (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Dela på:

Län:

  • Stockholm

Anställningstyp:

Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:

Heltid

Arbetstider:

Dag

Sista ansökningsdag:

2022-05-27

Tillträde:

Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:

Stockholm-Kista

Kontaktpersoner:

Mike Winnerstig

tfn: +46 08-5550300

Företagets hemsida:

http://www.foi.se

Adress:

Gullfossgatan 6 16490 Kista