FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

FOI söker:

Forskare med inriktning mot akustik

 Vill du arbeta inom undervattensakustik med inriktning mot beräkningar, modellering eller experiment? Nu expanderar vi och söker dig som vill jobba i en forskningsmiljö med engagerade experter, där du bidrar till en säkrare värld.

 

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I rollen som forskare inom undervattensakustik kommer du att ingå i en grupp som arbetar med modellering och mätning, där du kommer vara med att forma och driva forskningen framåt. Typiska frågeställningar rör akustisk karaktärisering av miljö, fartyg, minor och andra föremål på och under vattnet. En central forskningsfråga är hur ljudutbredning i grunda vatten kan modelleras på bästa sätt. Vi gör experiment och sjöförsök inom grundläggande forskning avseende akustisk signalutbredning, samt utvecklar prototyper för att demonstrera tekniska lösningar för framtida materielsystem inom totalförsvaret. Gruppen arbetar också med buller under vattnet som ett miljöproblem för marin fauna.

Vi stödjer Försvarsmakten och Försvarets materielverk i arbetet med att förbättra och utveckla system för spaning och kommunikation, samt mätning och analys av signaturer i undervattensdomänen. Samtidigt bidrar vi till den internationella forskningen genom deltagande i konferenser och publicering av journalartiklar.

Verksamheten bedrivs i projektform, vilket innebär att du kommer arbeta både självständigt och i samarbete med forskare inom akustik och områden såsom signalbehandling, elektromagnetik, hydrodynamik, samt ubåts/fartygsdesign. Vi samverkar med nationella och internationella forskningsorganisationer, samt utför sjöförsök, vilket innebär att resor kan förekomma.

 

Har du den kompetensprofil vi behöver

Vi söker dig som är disputerad forskare med inriktning mot akustik, geofysik, seismik, eller liknande. Det är centralt att du har förmåga att förstå ingående fysik och delta i utvecklingsprocessen i samverkan med teoretiker och experimentalister inom mätning, beräkning och signalbehandling. Du ska ha ett intresse för akustik och kunskaper inom minst ett av de ingående teknikområdena såsom akustik, vågutbredning, modellering och experiment.

Du ska vara driven och kunna ta och agera efter egna och andras initiativ och idéer. Som person bör du vara strukturerad, kreativ och ha en problemlösande analysförmåga. Du ska ha lätt att förmedla din kunskap till andra, i tal och skrift såväl på svenska som på engelska, både till kollegor och uppdragsgivare. Vidare ska du ha lätt för att arbeta i grupp såväl som med enskilda arbetsuppgifter. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

 

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i vår verksamhet som rör undervattensforskning inom avdelningen Försvarsteknik. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/forskning/undervattensforskning.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

 

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 6 december.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Lena Lund, Alex Cederholm eller Helena Hansson Halsius. Fackliga företrädare är Staffan Lindgren (SACO) och Krister Söderberg(OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

 

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda varav drygt 770 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

 

Dela på:

Län:

  • Stockholm

Anställningstyp:

Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:

Heltid

Arbetstider:

Dag

Sista ansökningsdag:

2022-12-06

Tillträde:

Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:

Stockholm - Kista

Kontaktpersoner:

Alex Cederholm

Helena Hansson Halsius

Lena Lund

Företagets hemsida:

http://www.foi.se

Adress:

Gullfossgatan 6 16490 Kista