FOI Ledningssystem

FOI söker

Civilingenjörsstudent som vill arbeta extra med installation och konfiguration av mjukvaror inom ramen för cybersäkerhet

Refnr: FOI-PERS-2023-16

Vill du ha ett extrajobb i en mycket intressant verksamhet som forskar för en säkrare värld? På Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) erbjuds du en inblick i denna verksamhet när du utspritt under terminen arbetar upp till 25 % efter behov vid en av Europas mest avancerade cyberträningsanläggningar. Anställningen löper terminsvis med möjlighet till förlängning upp till 4 terminer.

I cyberanläggningen Crate skapas datornätverk för träning och tester kopplade till cybersäkerhet. När detta sker behöver ofta mjukvaror installeras på maskiner i Crate. Vanliga pakethanterare såsom Chocolatey möter inte alltid de krav som finns för att en mjukvara ska vara redo att användas i ett test eller övning. Bland annat kan det finnas behov av att

  • kunna installera mjukvaran utan internetuppkoppling
  • välja bland många olika versioner av en mjukvara, t.ex. gamla versioner av webbläsare
  • justera saker efter installation, t.ex. för att slippa frågor när programmet startas
  • fylla applikationen med innehåll, t.ex. skapa en enkel databas i en databashanterare.

I detta extrajobb kommer du att förbereda en uppsättning mjukvaror för integrering i Crate genom att ta fram installationsskript och anpassningar. Det kan exempelvis behöva göras justeringar och tillägg till pakethanterare som gör det enklare att förbereda Crates nätverk med mjukvaror.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som studerar på en civilingenjörsutbildning och har grundläggande kunskaper inom programmering. Det är meriterande om du har kunskap och erfarenhet av datornätverk och systemadministration samt goda studieresultat.

För arbetet krävs det att du är noggrann, kvalitetsmedveten och att du kan arbeta självständigt efter övergripande instruktioner.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att arbeta på enheten Cyberförsvar på avdelningen Cyberförsvar och ledningsteknik (tidigare Ledningssystem). Läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html

Du anställs på en så kallad studentmedarbetaranställning men en omfattning upp till 25 %. Anställningen sker terminsvis upp till max 4 terminer. Arbetet utförs i FOI:s lokaler i Linköping.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV, betygsutdrag och personligt brev via ansökningsknappen senast den 26 februari 2023.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Forskningsledare Teodor Sommestad. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning medregisterkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Dela på:

Län:

  • Östergötland

Anställningstyp:

Särskild visstidsanställning

Anställningsgrad:

Deltid

Arbetstider:

Dag

Sista ansökningsdag:

2023-02-26

Tillträde:

Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:

Linköping

Kontaktpersoner:

Teodor Sommestad

Företagets hemsida:

http://www.foi.se

Adress:

Olaus Magnus väg 58111 Linköping