FOI Ledningssystem

FOI söker

Civilingenjörsstudent som vill arbeta extra med simulering av datoranvändning inom ramen för cybersäkerhet

Vill du ha ett extrajobb i en mycket intressant verksamhet som forskar för en säkrare värld? På Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) erbjuds du en inblick i denna verksamhet när du utspritt under terminen arbetar upp till 25 % efter behov vid en av Europas mest avancerade cyberträningsanläggningar. Anställningen löper terminsvis med möjlighet till förlängning upp till 4 terminer.

Vad bidrar du med hos oss?

I de flesta datornätverk skapas vanligtvis fler händelser av behöriga systemanvändare än av angripare. Det är därför väldigt viktigt att intrångsdetektionssystem inte skapa falsklarm för önskad systemanvändning som görs av behöriga användare. FOI arbetar med att utvärdera detektionslösningar och behöver därför simulera realistisk bakgrundstrafik.

I detta extrajobb kommer du vidareutveckla ett användarsimuleringsramverk påbörjat av FOI och skriva kod som simulerar olika typer av vanlig systemanvändning. Exempelvis förväntas du simulera:

  • användare som surfar runt på webbsidor med olika webbläsare
  • användare som skapar, öppnar och flyttar filer på nätverksenheter eller USB-stickor
  • systemadministratörer som justerar eller felsöker en windowsdomän.

Det finns flera krav på hur detta görs. Exempelvis behöver det vara enkelt att konfigurera simuleringen och simuleringen behöver göra realistiska avtryck i systemloggar.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som studerar på en civilingenjörsutbildning och har grundläggande kunskaper inom programmering. Det är meriterande om du har kunskap och erfarenhet av datornätverk och systemadministration samt goda studieresultat.

För arbetet krävs det att du är noggrann, kvalitetsmedveten och att du kan arbeta självständigt efter övergripande instruktioner.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att arbeta på enheten Cyberförsvar på avdelningen Cyberförsvar och ledningsteknik (tidigare Ledningssystem). Läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html

Du anställs på en så kallad studentmedarbetaranställning men en omfattning upp till 25 %. Anställningen sker terminsvis upp till max 4 terminer. Arbetet utförs i FOI:s lokaler i Linköping.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV, betygsutdrag och personligt brev via ansökningsknappen senast den 26 februari 2023

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Forskningsledare Teodor Sommestad. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning medregisterkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Dela på:

Län:

  • Östergötland

Anställningstyp:

Extrahjälp

Anställningsgrad:

Deltid

Arbetstider:

Dag

Sista ansökningsdag:

2023-02-26

Tillträde:

Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:

Linköping

Kontaktpersoner:

Teodor Sommestad

Företagets hemsida:

http://www.foi.se

Adress:

Olaus Magnus väg 58111 Linköping