FOI Vapen, skydd och säkerhet

Civilingenjör inriktning värdering av verkan och sårbarhet

FOI-PERS-2023-137

FOI söker:

Civilingenjör som vill arbeta med komplexa frågeställningar inom värdering av vapenverkan och sårbarhetsanalys.

Är du teknikintresserad och vill förstå hur militära fordon, flygplan och fartyg påverkas av innovationer inom vapen- och skyddsteknik? Vill du arbeta i en utmanande miljö i teknikens framkant tillsammans med engagerade kollegor?
Då kan FOI vara rätt arbetsplats för dig!

 Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I rollen som verkansvärderare arbetar du med modeller och metoder för att förstå vapensystems effekt mot specifika mål såsom fordon, fartyg, flygplan, byggnader och soldater. Modellerna ligger till grund för att bedöma egen förmåga att verka mot en fiende eller egen sårbarhet mot fiendens angrepp. Arbetet innefattar att skapa underlag till värderingarna, till exempel tekniska beskrivningar av mål, ammunition, vapen och stridssituationer för olika simuleringsverktyg. Det är en multidisciplinär utmaning med stor variation i arbetsuppgifterna där du har nytta av bred teknisk kompetens.

Vi jobbar ofta med tillämpade frågeställningar från olika uppdragsgivare, framförallt Försvarsmakten och Försvarets materielverk, men även civila uppdragsgivare så som Polisen och MSB. Du kommer att samverka direkt med våra uppdragsgivare genom olika uppdrag och arbeta med såväl nationella som internationella experter för att tillsammans lösa komplexa problem och frågeställningar.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Du har civilingenjörs- eller masterexamen inom farkostteknik, maskinteknik eller konstruktionsteknik,  eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig.

Du har intresse och god förståelse för tekniska plattformar såsom fordon, flyg, fartyg eller anläggningar.

Du har god vana av minst ett programmeringsspråk eller -verktyg, till exempel MatLab, Python, C++, C#, Java, ADA.

Meriterande för tjänsten är erfarenhet av CAD, erfarenhet av att arbeta med systemdesign eller konstruktion av någon av de tekniska plattformarna, samt militär erfarenhet och förståelse för någon eller flera försvarsdomäner.

Som person samarbetar du väl med kollegor, uppdragsgivare och andra intressenter. Du har mycket god problemlösande analysförmåga och kan arbeta strukturerat. Du tillämpar en helhetssyn på problemställningen. Du har även mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis  Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Verkansvärdering och civil sårbarhet som tillhör avdelningen Vapen, skydd och säkerhet.
Läs mer om vad vi gör: https://foi.se/om-foi/organisation/vapen-skydd-och-sakerhet.html .

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 23 april!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta rekryterande enhetschef Anna Pettersson.
Fackliga företrädare är Matilda Ågren (Saco-S) och (Magnus Lindström OFR/S – ST).
Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda varav drygt 770 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Dela på:

Län:

  • Stockholm

Anställningstyp:

Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:

Heltid

Arbetstider:

Dag

Sista ansökningsdag:

2023-04-23

Tillträde:

enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:

Grindsjön

Kontaktpersoner:

Anna Pettersson

tfn: +46 855503000

Företagets hemsida:

http://www.foi.se

Adress:

Olof Arrhenius väg 31 13794 Norra Sorunda