FOI Försvarsanalys

FOI-PERS-2024-192

Analytiker med inriktning mot civilt försvar

Har du ett starkt intresse för samhällets säkerhet och de hot som kan drabba Sverige i fred, kris och krig? Funderar du ibland på hur samhällets resurser kan mobiliseras för att skydda Sverige mot dessa hot? Då kan du vara den vi söker. Vi erbjuder en utvecklande arbetsmiljö och möjligheten att jobba i en samhällsviktig verksamhet.

 

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?
Just nu pågår ett intensivt arbete med att bygga upp totalförsvaret och integrera Sverige i Nato.  I rollen som analytiker med inriktning mot civilt försvar arbetar du för att rätt åtgärder ska kunna vidtas i rätt ordning och inom rätt tid. Detta gör du genom att erbjuda våra uppdragsgivare vetenskapligt grundade analyser och metodstöd.

Med din unika erfarenhet och färdighet får du möjlighet att ta fram evidensbaserade lösningar på olika problem som kan uppstå i totalförsvaret, på kort och lång sikt. I ditt arbete agerar du för att totalförsvaret ska bli sammanhängande och så ändamålsenligt som möjligt. Du kommer att  bygga upp förmågan att nyttja den breda kompetensbas som finns vid FOI:s olika avdelningar och enheter i ditt arbete. Beroende på uppdragsgivarnas behov kan du även komma att bidra till implementerings- och uppföljningsarbete, exempelvis genom övning, spel och utvärdering.

Vidare har du som analytiker mycket goda möjligheter att bidra till den långsiktiga kunskapsuppbyggnaden inom totalförsvaret. I det löpande arbetet identifierar du kunskapsluckor och samverkar med kollegor för att föreslå och genomföra studier, utredningar och utvärderingar samt bidra till inriktning av forskning.

Beroende på din bakgrund kan du antingen komma att jobba på systemövergripande nivå, eller inom ett eller flera tematiska områden, såsom försörjningsberedskap, befolkningsskydd, transport, energi, livsmedel eller hälsa, vård och omsorg.

Dina resultat levereras som regel skriftligt, men du behöver även ha förmåga att leda seminarier och workshops samt att presentera studieresultat inför publik. I arbetsuppgifter ingår projektledning och du kommer ha täta kontakter med uppdragsgivare, samarbetspartners och andra forskare. Möjligheterna att arbeta inom olika verksamheter vid myndigheten är goda. I perioder kan du komma att bli utplacerad på hel- eller deltid hos våra uppdragsgivare. Arbetet sker då normalt i kontorsmiljö, men fältarbete kan förekomma, liksom krav på tjänstgöring under obekväma tider.

 

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Krav för tjänsten är att du:

  • har akademisk examen på minst avancerad nivå inom ett område vi bedömer som relevant för denna tjänst.
  • har minst tre års arbetslivserfarenhet av kvalificerat analysarbete inom områden vi bedömer som relevanta.
  • är van skribent och har förmåga att anpassa din skriftliga framställan till olika målgrupper.
  • behärskar svenska och engelska såväl i tal som i skrift.
  • har god förmåga till muntlig presentation.

Det är meriterande om du har:

  • kunskap om aktuella hotbilder och förståelse för den säkerhetspolitiska kontexten.
  • kunskap om aktuell policy inom det civila försvaret.
  • kunskap om myndighetsstyrning och förvaltning.
  • erfarenhet av arbete vid myndighet eller annan aktör med beredskapsansvar.
  • erfarenhet av samverkan mellan aktörer med ansvar inom det civila försvaret.
  • erfarenhet av projektledning.
  • erfarenhet av internationellt samarbete.
  • erfarenhet av att tillämpa vetenskapliga metoder i praktiken.

 

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Du har god samarbetsförmåga, och kan bygga broar mellan olika intressenter och perspektiv. Du är serviceinriktad och hjälper gärna andra. Du har mycket god analytisk förmåga och kan dra slutsatser av komplexa skeenden inom både längre och snävare tidsramar. Du är självgående och tar ansvar för ditt arbete som du effektivt driver vidare på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Du tar dig an uppdrag med integritet och ett välgrundat etiskt förhållningssätt.

Vad erbjuder vi dig?
FOI erbjuder en dynamisk forskningsmiljö, där vi bedriver forskning med stor relevans för totalförsvarets utveckling. Tillsammans med kollegor får du möjlighet att skapa lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att arbeta vid avdelningen för försvarsanalys. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/forsvarsanalys.html

 Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

 

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?
Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast 2024-04-07.

 För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Anders Norén, chef vid enheten för befolkningsskydd och försörjningsberedskap alternativt Beatrice Reichel, biträdande chef vid enheten för ledning, koncept och juridik för totalförsvaret. Fackliga företrädare är Marianna Serveta (SACO) och Ann Ödlund (OFR/S – ST). Samtliga nås via 08-555 030 00.

 Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning behöver den slutkandidat som är aktuell för tjänsten lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

Dela på:

Referensnummer:

FOI-PERS-2024-192

Län:

  • Stockholm

Anställningstyp:

Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:

Heltid

Arbetstider:

Dag

Sista ansökningsdag:

2024-04-07

Tillträde:

Enligt överenskommelse

Arbetsplats/placeringsort:

Stockholm- Kista

Företagets hemsida:

http://www.foi.se

Adress:

Gullfossgatan 6 16490 Kista