FOI söker
 
Telekrig - teknikutveckling mot radio- och radarsystem

FOI-2017-1175

Är du en nybliven civilingenjör eller har några års erfarenhet och vill jobba med något som spelar en väsentlig roll för Sveriges säkerhet? Vi söker nu dig som vill bidra till forskning och utveckling av nya telekrigssystem, dvs nästa generations signalspanings- och störsystem.

FOI i Linköping behöver förstärka på forskningsenheten för Telekrigsystem.  I dagsläget är vi ca 40 personer på enheten varav ca 30 % är forskarutbildade. Enheten arbetar med forskning och teknikutveckling för att öka Sveriges militära förmåga vid kris och krig avseende telekrig. Vi tar fram de resultat som ingen annan gör – vi gör det som ingen annan gör.

Arbetsuppgifter

Vi söker dig som vill arbeta med tillämpad forskning och utveckling av avancerade funktioner och system i tekniskt utmanande, främst militära, tillämpningar. Vårt arbete sker i projektform i samarbete med andra forskare inom och utom FOI. Hos oss är det normalt att du som en del av verksamheten ser både helheten och detaljerna, att du kan följa dina resultat från idé till operativa system, och du förväntas bidra med din kunskap och erfarenhet till att skapa de vassaste resultaten.

Du kommer specifikt att jobba med att upptäcka sårbarheter i militära och civila trådlösa system. Nya metoder och funktioner implementeras och testas i skarpa system. Ditt arbete i labbet varvas med verifierande fältövningar varför det är ett plus, men inget krav, att du uppskattar vistelse utanför kontorsmiljö.

Din profil

Du är troligen en relativt nyexaminerad civilingenjör (Datateknik/Elektroteknik/Teknisk Fysik eller motsvarande) med kunskaper och intresse inom radiokommunikation, radarsystem, datafusion eller signalbehandling. Erfarenhet av mjukvaruutveckling i C++ och VHDL är meriterande.

Vi verifierar våra forskningsresultat i en realistisk miljö genom fältövningar varför det är ett plus, men inget krav, att du uppskattar vistelse utanför kontorsmiljö.

Dina personliga egenskaper bör inkludera att du är drivande, självgående och har ett analytiskt tillvägagångssätt i ditt arbete. Du har troligen, liksom oss, ett brett tekniskt intresse vilket är mycket användbart då problem­­områdena varierar.

Vi erbjuder

Vi är en arbetsplats med stor gemenskap där du som är nyfiken, brinner för ny teknik, har ett stort engagemang för att göra skillnad för Sveriges säkerhet kommer att trivas. I urvalsprocessen kommer stor vikt att läggas vid dina personliga egenskaper.

Enheten är en del av avdelningen för Ledningssystem som till helhet fokuserar på att ta fram mesta möjliga informationsmängd från enskilda sensorer och sätta samman informationen från många sensorer i syfte att öka förståelsen och kunna fatta korrekta beslut. Forskningen spänner över hela kedjan från sensorer till beslutsstöd.

Att arbeta som forskare på FOI är omväxlande. Arbetet förutsätter att du kan arbeta självständigt såväl som tillsammans med andra och ställer krav på initiativförmåga. Vi har stor frihet att skapa tekniska lösningar utifrån den allra senaste tekniken. Hos oss kommer du att ges möjlighet till kontinuerlig personlig kompetensutveckling som anpassas så att både du som person och vi som organisation kan växa tillsammans.

FOI strävar efter mångfald där medarbetarnas bakgrund, erfarenheter, kunskaper och personlighet berikar verksamheten. Vi arbetar medvetet för att vår arbetsplats ska ha en god arbetsmiljö och vara jämställd. Vi underlättar för våra anställda att kombinera arbetet med föräldraskap.

Aktuell tjänstgöringsort är Linköping. Arbetet innefattar till del tjänsteresor avseende t ex kund-, projekt- och leverantörsmöten såväl inom som utom landet. FOI tillämpar individuell lönesättning.

Har vi fångat ditt intresse?

Välkommen med frågor till enhetschef Johan Falk. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommar att genomföras före anställning enligt 19 § i säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2017-08-27. Märk ansökan med ref.nr: FOI-2017-1175. Vi vill att du fyller i de utbildningar och erfarenheter som är relevanta för jobbet. I slutet av ansökningsformuläret kan du sedan bifoga ett komplett CV och ett personligt brev.


 

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi ca 930 anställda varav ca 770 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.