FOI CBRN-skydd och säkerhet

FOI söker:

Forskare inom detektion av kärnexplosioner

Ref: FOI-PERS-2023-115

Vill du bistå med expertstöd till myndigheter inom området nukleär verifikation? Har du erfarenhet av dataanalys och programmering, och trivs med att självständigt driva ditt arbete framåt? Då kan du vara rätt person för jobbet som forskare på enheten för kärnvapenfrågor!

Om enheten för kärnvapenfrågor

Det övergripande målet med enhetens verksamhet är att vara den nationella kunskapsbäraren för kärnvapenfrågor ur ett tekniskt/naturvetenskapligt perspektiv. Detta omfattar såväl kunskap om kärnvapenhotet, kärnvapen och dess verkan, nedrustnings- och ickespridningsfrågor samt nukleär verifikation, inom vilket upptäckt av kärnexplosioner ingår.

Verksamheten nukleär verifikation bedriver utveckling och övervakning för verifikation av  kärnvapenrelaterade avtal, men också för nationella behov. Vi utvecklar och arbetar med system för detektion av såväl radionuklider som seismo-akustiska signaler. Vi driver också ett datacenter, ett nätverk av mätstationer, samt ingår i den nationella strålskyddsberedskapen.

Inom våra verksamhetsområden ger vi tekniskt expertstöd till Regeringen, Regeringskansliet, Försvarsmakten samt andra berörda myndigheter inom totalförsvaret.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Som forskare inom nukleär verifikation kommer du att arbeta med flertalet frågeställningar inom området. Exempel på arbetsuppgifter är övervakning, utveckling av dataanalysmetoder för att karaktärisera och lokalisera seismo-akustiska signaler, samt utveckling av metoder för datafusion. Du kommer delta regelbundet på internationella möten, då vi inom vissa områden bedriver ett nära samarbete med andra länder och internationella organisationer.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är disputerad i fysik, matematik, eller ett närliggande område med relevans för arbetsuppgifterna. Du har erfarenhet av dataanalys och programmering, samt förmåga att strukturera och dokumentera ditt arbete. Erfarenhet av arbete inom seismologi eller seismo-akustik är meriterande.

För att trivas i arbetet bör du ha en god samarbetsförmåga, samtidigt som du självständigt driver ditt arbete framåt. Vidare har du en god förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt på både svenska och engelska. Tjänsten ställer höga krav på integritet och gott omdöme.

VI lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/cbrn-skydd-och-sakerhet.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. 

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast den 2 april!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Stefan Appelgren eller forskningschef Anders Ringbom. Fackliga företrädare är David Sundell (SACO) och Petrus Hemström (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1100 anställda varav drygt 770 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

 

 

Dela på:

Län:

  • Stockholm

Anställningstyp:

Tillsvidareanställning

Anställningsgrad:

Heltid

Arbetstider:

Dag

Sista ansökningsdag:

2023-04-02

Tillträde:

Snarast

Arbetsplats/placeringsort:

Stockholm

Kontaktpersoner:

Stefan Appelgren

tfn: +46 855503232

Företagets hemsida:

http://www.foi.se

Adress:

Gullfossgatan 6 16490 Stockholm